Monday, 12 December 2011

Nostalgia...

Pada hari Ahad lalu, 27hb November, aku bersama 2 orang rakan lama (rakan sekolej dulu), Zahar sama Radwan janji nak jumpa. Benda ni lama dah 'plan'. Atas sebab2 tertentu baru kali ini dapat kita orang berjumpa. Alhamdullillah. Lebih dari 20 tahun dulu, kita orang selalu lepak bersama. Biasanya 5,6 orang tapi kali ni kami bertiga jer. Cukuplah buat permulaan. Kita orang nak plan nak 'round' satu KL. Bermula dari Kinrara (rumah Radwan) ke Puchong dan seterusnya ke Putrajaya.

Dan bermula lah perjalanan kami melalui Maju Expressway masuk ke jalan KL-Seremban. Dalam perjalanan pelbagai cerita dan kisah silam dikenang kembali. Ada yang lucu dan tak kurang juga yang sedih. Hampir suku KL kami pusing, sampailah waktu makan tengahari. Zahar cadang cari kedai makan kat Jalan Tunku Abdul Rahman. Katanya dia pernah dengar kat 'area' tu ada sebuah kedai tempat arwah P.Ramlee pernah lepak dan makan dulu pada waktu beliau susah.(Zaman Kejatuhan). Cari punya cari jumpa jugak, mujur le Zahar sama Wan ingat nama kedai tu. Inilah nama kedainya,
                                Restoran Kudu Bin Abdul
Quick Info
AddressNo. 335, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur. 

To get there, go to Maju Junction Shopping Centre along Jalan Tuanku Abdul Rahman. You will see a traffic-light cross-junction and Centrepoint Hotel across the junction. Walk across to Centrepoint Hotel and walk further down till you see Commerce Assurance Berhad. Nasi Kandar Kudu bin Abdul is across the street. 
Business  Houropen everyday till about 8.30pm.
Nampaknya ramai sungguh yang makan di sini. Kena tunggu tempat duduk kosong, baru boleh makan.
Tempatnya biasa saje, nasi kandar gaya Penang. Dalam kedai tu memang ada gambar P.Ramlee dan kengkawannya. Ini salah satunya,
[IMG00107-20100302-1349.jpg]
Siap dengan menunya sekali
                                         
Facebook pun ada, http://www.facebook.com/pages/Restoran-Kudu-Bin-Abdul/380021840182?sk=info


Sebab kami nak rasa makan nasi kandar sebab terkenang 'Nasi Ganja' kat Ipoh dulu tempat kami belajar.


Located at Jalan Yang Kalsom, near to the new town's Police Station traffic light, this old looking coffee shop has been selling nasi kandar for decades. Back to the time when the Tanjung Rambutan bus station was operating, the business here was at its peak. Now, the bus station was no more there, yet the business of this little restaurant was nonetheless swarming.
kedai kopi yong suan
Kedai Kopi Yong Suan, a chinese named coffee shop. Who say you won't find Indian food at a chinese restaurant, indeed this is where the famous Nasi Kandar of Ipoh was located. Some would call it Nasi Ganja or Marijuana Rice!

                                           

Setelah perut di isi dan rasa mengantuk pulak, kami cadang balik ler. Lain kali pulak baru jalan-jalan.
Janji jumpa dilain kali.
                                 


 

No comments:

Post a Comment